Menü

1. Vérző íny

Az egészséges íny elzárja a fogak és az állcsont közötti rést, így az ételmaradék nem tud ott lerakódni. Ezáltal az íny megakadályozza, hogy baktériumok lepjék el az állcsontot. A vérző íny az ínygyulladás tünete. A kezeletlen ínygyulladás már fogágybetegség (periodontitis), ami egy súlyos fertőzés és a fogak meglazulásához, hosszú távon pedig a fogak elvesztéséhez vezethet. Az íny és a szájüregi nyálkahártya öntisztuló, azonban a fogak erre nem képesek. Az ínygyulladást és a fogágybetegséget egyaránt az íny mentén a fogakra lerakódott fogkövön elszaporodó baktériumok okozzák. A kezeletlen ínygyulladás bizonyítottan okozhat sokkal súlyosabb gyulladásos betegségeket, mint például szívgyulladás, sztrók, atherosclerosis, koraszülés ill. merevedési zavarok.

2. Kattogó állkapocs, fülfájás

Fülfájás vagy éles fájdalom a fül előtt az állkapocsízület rendellenességeire, azaz Tempromandibuláris Diszfunkcióra (TMD) utalhat. A TMD tüneteit soha nem szabad figyelmen kívül hagyni, mert a TMD egy progresszív rendellenesség. A TMD tüneteinek túl későn kezdődő kezelése elérhet egy pontot, ahonnan már nem fordítható vissza a folyamat, és a Páciens élete hátralevő részében kénytelen fájdalomcsillapítókat szedni. A TMD kialakulásának lehetséges okai: fogcsikorgatás vagy fogszorítás, állkapocsficam, állkapocs ízületi gyulladás és stressz.

A TMD tünetei:
 • Fájdalom vagy érzékenység az arcon, állkapocsban, a vállakban vagy rágáskor, beszéd közben, esetleg a száj tágra nyitásakor bárhol a fülben.
 • A száj tágra nyitásának korlátozott képessége.
 • Szájzár vagy kiakadt állkapocs a száj nyitott állapotában.
 • Kattogó vagy pattogó hangok az állkapocs ízületben szájnyitáskor vagy záráskor.
 • Nehéz rágás vagy kényelmetlen harapás.
 • Fejfájás, szédülés, fülfájás, hallásproblémák.


3. Rendezetlen fogak

A rendezetlen, torlódott fogak súlyos egészségi állapotot jelenthetnek. A rendezetlen, torlódott fogak közé könnyen beékelődhet az ételmaradék, amiből kialakul a plakk. A plakk pedig a nyálból kivont ásványi anyagok hatására megkeményedik és fogkővé alakul. Ráadásul a torlódott fogak közötti területet sem fogkefével sem fogselyemmel nem egyszerű tisztán tartani. A plakk, majd a fogkő kialakulása elősegíti az ínybetegségek és más gyulladásos betegségek kialakulását. Sokan gondolják azt, hogy a fogszabályozó készülék a „vonzóbb mosoly” elérésének eszköze, pedig valójában az egészség megőrzésének egyik legfontosabb kelléke.

4. Simára kopott fogak

Az azonos hosszúságú, kopottnak tűnő metszőfogak, illetve a simára kopott rágófelszín bizony a fogcsikorgatás jelei. Évek alatt a fogcsikorgatással a fogak annyira elkophatnak, hogy szükség lehet héjak, koronák alkalmazására. Az éjszakai fogcsikorgatás árulkodó jele lehet még alvás közben a légutak nyitva tartásáért folytatott küzdelemnek, az ún. alvási apnoe szindrómának, ami további vizsgálatokat és alapos kezelést igényel.

5. Kellemetlen lehelet

Napi két fogmosás és az esti fogselymezés ellenére is fennálló kellemetlen lehelet esetén a Blue-Dent Preventív Fogászat rendelőjében kapható CURAPROX CTC 203 nyelvkaparó és CURAPROX ADS 212 klórhexidin tartalmú szájvíz 1 hónapos kúraszerű használatát javasoljuk. Amennyiben a rossz lehelet továbbra is fennáll, előfordulhat a háttérben egy súlyosabb alapbetegség, ami lehet akár máj- vagy vesebetegség, illetve akár cukorbetegség is.

6. Érzékenység hidegre és melegre

Évek során a fogcsikorgatás hatására az íny visszahúzódik, és a fognyak szabaddá válik, melyet már nem véd a kemény, ellenálló zománcréteg. A fogcsikorgatás erős nyomása következtében a fognyak alatt V alakú mélyedés alakul ki, és a rendszeres nagy nyomóerő idővel a foganyag elvesztéséhez vezet ezen a területen. Ez az abráziónak nevezett kopás felelős hideg folyadék és akár szájon át belélegzett hideg levegő által kiváltott fogérzékenységért. A hirtelen kezdődő fogérzékenységet további más tényezők is okozhatják, melyek mielőbbi szakorvosi vizsgálata szükséges a későbbi károk megelőzése érdekében.

7. Nyilalló fogfájás hidegre

Fagyi, jégkrém vagy egyéb hideg ételbe harapás során jelentkező nyilalló fogfájás sérült fogidegre utal. Ez pedig a már egyértelműen ez előrehaladott fogszuvasodás jele. Ilyenkor mihamarabb fogorvoshoz kell fordulni, mielőtt még a szuvas üregben elszaporodó baktériumok a test más részeit is megfertőznék.

8. Kóros szájüregi elváltozások

A szájüregi rákok mintegy fele a nyelven alakul ki, egynegyede az ajkakon, míg a többit az orcák belső felületéről, a szájfenékről és az ínyről kiinduló rákok képezik. A szájüregi rákok túlnyomó többsége 45 év felettieknél figyelhető meg. A szájüregi rákok miatti halálozás az egyik legmegdöbbentőbb daganatos halálok, hiszen a szájüreg jó áttekinthetősége miatt már korai stádiumban, sőt igen gyakran már daganatmegelőző állapotban felismerhetők. Ennek ellenére az érintett páciensek jelentős része csak előrehaladott stádiumban kerül orvoshoz, amikor a daganat már panaszokat okoz. A félévenkénti rendszeres fogászati kontrollvizsgálat életet menthet!

Azonnal forduljon fogorvoshoz, ha két hétnél tovább észleli bármely elváltozást:
 • Fekély a szájüreg valamelyik részén, mely nem gyógyul.
 • Az orcák megvastagodása.
 • Határozott fehér vagy vörös foltok észlelése a nyelven, a szájnyálkahártyán, vagy az ínyeken.
 • Szájszárazság vagy olyan érzés, mintha valami a torkon akadt volna.
 • Rágási-nyelési nehézségek.
 • Az állkapocs vagy nyelv mozgásában mutatkozó nehézségek.
 • A nyelv vagy a szájüreg más területének érzéketlenné válása.
 • Az állkapocs duzzanata, ami például a protézis viselését kényelmetlenné, elviselhetetlenné teszi.

9. Fél évnél régebbi utolsó vizsgálat

Fél év elegendő idő a fogkő kialakulására ott ahol a megszokásából történő fogmosás nem távolítja el a plakkot. Fél év alatt a mai felgyorsult életritmus és étkezési szokások miatt egy korábbi kezelt vagy akár ép fog esetében is kialakulhatnak apró elváltozások, amelyeket otthon lehetetlen észrevenni. Csak egy fogorvosi rendelő professzionális felszereltsége segíthet felderíteni azokat az apró elváltozásokat, melyek egy kóros elváltozás kezdeti stádiumát vagy rosszindulatú daganat rákmegelőző állapotát jelentik. Rendelőnkben Prémium Garanciát biztosítunk Pácienseinknek fogpótlásainkra és konzerváló fogászati kezeléseinkre.

Itt találja rendelőnket

Blue-Dent Kft. © 2016 - Honlapkészítés: Organik Győr